Foto: SVT

Vargbajs i Ryd kom från känd varghane

Uppdaterad
Publicerad

I augusti hittade en jägare misstänkt vargspillning på en skogsväg nordväst om Ryd i Tingsryds kommun.

Och efter att vargbajset skickades för analys till till Viltskadecenter, kunde det slås fast att vargen som lämnat sina spår var den varg som sedan tidigare är känd under namnet Snapphanen och som sedan 2012 vistats i gränslandet mellan Skåne och Småland.

I ett pressemeddelande från länsstyrelsen i Kronobergs län säger Elin Åkelius som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen att det är ovanligt att en varg stannar så länge i syd.

– I de allra flesta fall då man ser varg här nere rör det sig om unga hanar som är på genomresa i jakt efter en hona att bilda familj med. Eftersom honorna sällan kommer så långt söderut brukar hanarna snart ge upp och ge sig av norrut igen, säger Elin Åkelius.

Men varghanen Snapphanen som ursprungligen kommer från ett revir i Örebro län, har alltså valt att stanna längre än de flesta andra vargar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.