Ida Andersen tycker små brukssamhällen är fascinerande att skriva om. Foto: Peter Magnusson/SVT

Världsbokdag med fokus på landsbyggd

Publicerad

Under söndagen arrangerades aktiviteter världen över för att fira Världsbok- och upphovsrättsdagen. I Växjö riktades fokus mot landsbyggdens roll i litteraturen. Författaren Ida Andersen var en av föreläsarna som hellre berättar om land än stad.

– Staden tycker jag är så oändlig. Var ska man sätta ner sina berättelser? Jag tycker om att det finns tydliga gränser i en by. Där har jag någoting, säger Ida Andersen till SVT Nyheter Småland.

Kom till Älghult

Ida Andersen flyttade som sexåring till Älghult och har senare flyttat runt mellan flera mindre samhällen och byar i Småland. 2016 kom hennes första roman ”Här slutar allmän väg” som utspelar sig i den fiktiva byn Brändhult.

En by som påminner mycket om Hökhult utanför Lenhovda som är en av platserna där Ida Andersen bott.

LÄS MER: 70-talskollektiv i Småland skildras i ny roman

Även nästa roman som är redan är påbörjad kommer att utspela sig på landsbygden. Denna gång en historisk roman om glasarbetarna i Småland.

– Speciellt tycker jag de små brukssamhällena är väldigt fascinerande. Mitt i skogen kan det ha växt upp ett samhälle runt ett litet glasbruk som människorna har levt i. Att undersöka sådant tilltalar mig, säger Ida Andersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.