Januarivärmen gillar Gladhammar – med i toppen igen

Uppdaterad
Publicerad

Än en gång är orten Gladhammar i Västerviks kommun en av orterna som slår högst på termometern i januari. Igår var Gladhammar snubblande nära att sätta Sverigerekord med sina 12 grader.

Under onsdagen låg två småländska orter i toppen på temperaturlistan. Oskarshamn var varmast i hela Sverige med 12,1 grader. Strax efter låg Gladhammar med sina 12,0 grader.

Den högsta uppmätta temperaturen i januari i hela landet ligger på 12,4 grader, och det rekordet sattes 1973 i Algunnen.

Gladhammar nära rekordet igen

Sedan rekordet 1973 har Gladhammar varit snubblade nära en gång tidigare – januari 2007 – när det också uppmättes 12 grader.

Varför är det så varmt i Gladhammar?

– Det ligger på östra sidan om det sydsvenska höglandet. Ofta kommer luften in från väster, och när det passerar det sydsvenska höglandet så tappar det fukt, vilket gör att det värms upp, säger Pererik Åberg, meteorolog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.