Kristofer Karlsson är en av Ölandslegos arbetstagare som jobbar för att så många värmeljus som möjligt ska kunna skickas iväg och bli till proteser. Foto: TT/PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Värmeljus från Öland blir till proteser i Thailand

Publicerad

En miljöinsats samtidigt som de skapar material till proteser – det är vad dagligverksamheten Ölandslego i Borgholm vill göra.

Dagligverksamheten Ölandslego har startat ett projekt och samlar nu in använda värmeljus för att sedan skicka iväg aluminiumplattorna från ljusen till Thailand. När aluminiumplattorna har nått Thailand ska de smältas ner för att sedan bli till proteser.

– Tänk att av ett kilo aluminium kan man göra tre proteser. Det går visserligen åt ganska många värmeljus för det, men vi hoppas att vi kan bidra med en del. Aluminium är väldigt energikrävande att tillverka så därför är det väldigt bra miljömässigt att återvinna för det här ändamålet, säger Christina Qwarnström-Nilsson, handledare på Ölandslego.

Christina Qwarnström-Nilsson är handledare och hjälper till med att samla in värmeljusen som bland andra Kristofer Karlsson sedan kan sortera och skilja veken från metallen. Foto: Privat

Skickas med privatpersoner

Tanken är att värmeljusen ska skickas med privatpersoner till Thailand.

– På flygplatsen i Bangkok finns det insamlingslådor för just aluminium. Där tänker vi att privatpersoner härifrån kan lämna vårt aluminium, säger hon och uppmanar både privatpersoner och företag att lämna använda värmeljus till dem.

Det är ungefär 20 arbetstagare hos Ölandslego. I det här projektet finns olika arbetsuppgifter, beroende på vad som passar olika individer. Några plockar bort det sista stearinet, andra plattar till aluminiumformen.

”Gör nytta åt andra handikappade”

– Våra arbetstagare tycker verkligen om att kunna hjälpa till på det här sättet. Deras arbete gör ju nytta åt andra handikappade människor genom att det är just proteser som tillverkas av materialet, säger Christina Qwarnström-Nilsson.

Kristofer Karlsson är en av arbetstagarna och han tycker att det går bra i arbetet med värmeljusen.

– Det är ganska enkelt det här. Just nu tar jag bort stearinet och den lilla metallbiten där veken sitter. Sedan ska jag trycka ihop formen av aluminium till en platta. Det känns bra att göra det när det går till välgörenhet, säger han.

Projektet startade i december och snart hoppas de kunna skicka iväg de första insamlade aluminiumen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer