Värmetält tar död på vägglöss

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att vägglössen blir fler i Sverige så utvecklar också skadedjursbekämparna nya metoder för att bekämpa blodsugarna.

Skadedjursbekämparna jobbar hela tiden med att hitta nya vapen mot de blodsugande vägglössen. En ny metod är att ställa in möbler i värmetält som tar kål på lössen.

– De klarar inte av värmen. Så när den överstiger 58 grader så torkar de ut och dör, säger Glenn Gustavsson på Anticimex.

Dödar löss och ägg

I Växjö har man använt metoden i ungefär två år. Fördelen är att värmetälten är både är miljövänliga och effektiva.

– Vi stoppar in alla möbler, mattor, tavlor och annat som kan ha blivit angripet och tältet är så tätt att lössen kan inte ta sig ut och då vet vi att vi får allt, både lössen och äggen.

Vägglusen biter människor och suger blod. Ett spår man kan se efter den är deras avföring som blir små bloddroppar.

Sprider utan att veta

Ett 15-tal saneringsärenden av vägglus sker i Kronobergs län bara från detta företag varje vecka, och det är en stor ökning jämfört med hur det såg ut för några år sedan. En anledning till det är vårt ökande resande. Lössen är svåra att upptäcka och de gömmer sig gärna.

Enligt Glenn Gustavsson förstår människor ofta inte att de blivit bitna av vägglöss, utan tror att det är myggbett eller något annat insektsbett. Därför flyr vi till ett annat rum när vi blivit bitna, vilket sprider lössen utan att man vet om det.

– Vägglössen letar upp människan så som en mygga, spårar upp dem genom utandningsluften och kroppsvärmen, säger han.

Framtidens metod

Glenn Gustavsson tror på värmeltälten som en bra metod att utrota löss i framtiden.

– Det här med resistensen hos skadedjuren mot gifter ökar och därför måste vi hitta nya effektiva metoder. Djur kan inte bli resistenta mot värmen, menar han.

Här kan du läsa mer om Vägglusen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.