Varnar för låga vattennivåer

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivåerna i både Jönköping, Kalmar och Kronobergs län är lägre än normalt.

Nu varnar Älmhults kommun båtförare som planerar att ge sig ut på sjön Möckeln för det låga vattenståndet.

Enligt SMHI ligger vattennivåerna i Kronobergs län just nu en bra bit under medel, och det har man märkt av i Älmhults kommun och sjön Möckeln.

Låg vattennivå

Thomas Franzén är fritidsintendent på Älmhults kommun och han säger sig inte kunna minnas att han tidigare har upplevt en så låg vattennivå i Möckeln.

– Det är cirka 80 centimeter under normalnivå, så är man rädd om båten måste man verkligen vara uppmärksam på alla stenar som finns i sjön, säger Thomas Franzén.

Steningen ofarbar

De låga vattennivåerna ställer även till det för dem som vill paddla. Bland annat går det inte att ta sig fram i Helge å från Virestad ner till Möckeln, då gränssjön Steningen blivit omöjlig att ta sig över. Och på farlederna i själva Möckeln finns också vissa risker med att ta sig fram med båt, menar Sture Andersson som är representant för Möckelns fiskvårdsområde.

– Det dyker upp nya stenar som man inte sett förut, så det gäller att vara försiktig om man inte känner till sjön väl, säger Sture Andersson.

Men trots sten och låga nivåerna har ännu inga allvarliga olyckor skett, och så hoppas man att det ska förbli.

– Det är väl några vi har hört som fått trasig propeller, men ingen allvarlig olycka, säger Thomas Franzén.

Går inte att paddla

På Sjöstugans camping som ligger vid Möckelns sydligaste strand har man också känt av den minskade vattennivån. Där har man inte kunnat hyra ut kanoterna lika mycket som man brukar.

– Normalt sett kan vi ha folk som vill paddla i åarna, men senaste veckorna har det bara gått att paddla i sjön. Det har gjort att vi inte kunnat låta folk paddla där de vill, säger Johan Persson som arbetar på campingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låg vattennivå

Mer i ämnet