Varning för hårda vindar och ishalka

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SMHI är det stor risk för ishalka på vägarna i Kalmar län under morgonen. SMHI har även utfärdat en klass-1 varning för mycket hårda vindbyar i både Kronobergs och Kalmar län.

Under fredagsmorgonen varnar SMHI för plötslig ishalka i hela Kalmar län. Orsaken är att det finns en risk att de våta vägarna fryser på i samband med att det klarnar upp. Detta trots plusgrader i luften.

Under dagen väntas sedan mycket hårda nordvästliga vindbyar dra in över Blekinge och Småland. Enligt prognosen kan det bli vindbyar på upp mot 20 meter per sekund.

– När regnet drar bort så kommer vinden från väst och det kommer att blåsa rejält , säger Per Stenborg meteorolog på SVT.

Enligt honom har den här blåsten varit på tapeten i ungefär en vecka men det har varit lite oklart var den ska dra in.

–  Den hade ju kunnat gå förbi Sverige helt men nu kommer den från väst och med en viss förskjutning rör den sig västerut under fredagseftermiddagen, säger Per Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.