Foto: TT/Ikea pressbild

Varuhuschefen: ”Vi kommer se över vårt säkerhetsarbete”

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Ikea i Kalmar har under fredagen kallats till två olika informationsmöten gällande torsdagens våldsamma drabbning mellan två kunder i varuhuset. Nu väntar en översyn kring säkerhetsarbetet.

Det var vid lunchtid under torsdagen som personalen på Ikea-varuhuset i Kalmar valde att sätta igång utrymningslarmet efter att två män hamnade i bråk med varandra inne i varuhuset.

– Det uppstod ett bråk mellan två personer inne på varuhuset, den ena var väldigt aggressiv av sig, för personalens och övriga kunders säkerhet valde vi att utrymma hela varuhuset, säger Jakob Holmström som är presschef vid Ikea.

Avbruten fika

Ikeas varuhuschef i Kalmar Madlén Frisk Eliasson hade precis satt sig ner för att fika med sin mor och dotter vid shoppingcentret bredvid varuhuset. Då hörde hon plötsligt att siréner började ljuda över området.

Trots att hon har semester gav hon sig in i handlingen direkt.

– Jag tog mig till varuhuset innan ens ambulansen hann komma fram, det kändes bra att vara närvarande och få en uppfattning om vad som hade hänt, säger Madlén Frisk Eliasson.

Samlas för samtal

Under fredagens förmiddag och eftermiddag har samtliga av personalen kallats till möte för att diskutera om händelsen.

– En del av personalen var väldigt nära händelsen, då är det mycket frågor, känslor och en viss oro som behöver vädras. Vi kommer erbjuda enskilda samtal för de som vill ha det, säger Madlén Frisk Eliasson.

Vad har personalen uttryckt?

Det har inte framkommit någon rädsla över att gå till jobbet igen, utan mer frågetecken kring varför en sådan här händelse kan inträffa i vårt samhälle.

Oklart om förbättring

Varje Ikea-varuhus gör olika lokala bedömningar kring säkerheten och om det behövs sättas in några extra resurser i form av väktare. Nu kommer ledningen vid varuhuset i Kalmar att se över om något kan förbättras inför framtiden.

– Vi tar säkerheten på största allvar, inom kort kommer vi att sätta oss ner och se över vårt framtida säkerhetsarbete, jag kan inte redogöra nu för vilka förändringar det kommer att innebära, säger Madlén Frisk Eliasson.

Kommer ni redan nu placera väktare i varuhuset?

Det kan jag inte svara på i nuläget, vi får se vad vår utredning kommer fram till, säger Madlén Frisk Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.