Emma Bergstrand, miljö- och hälsoskyddsinspektör är ute och kollar så att restauranger följer föreskrifterna. Foto: TT och Jan-Eric Lundberg/SVT

Vårväder kan leda till trängsel på krogen – flera inspektioner i helgen

Publicerad

Hittills har de flesta skött sig, men kommunerna räknar med större trängsel på restaurangerna när det går mot varmare väder. I helgen är det dessutom lönehelg.

Det är miljö- eller livsmedelsenheterna på kommunerna som har fått i uppdrag att kontrollera att restaurangerna följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter. I Växjö började kommunen göra kontroller på uteserveringarna under torsdagskvällen och de kommer fortsätta sitt arbete under helgen.

– Det var en lugn kväll igår, så det blev mest teoretiska bedömningar. I stort såg det bra ut, men vi kommer att göra ett par uppföljningar, säger Emma Bergstrand, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Växjö kommun.

Lönehelg och vårsol

I Västervik började kommunen göra kontroller förra fredagskvällen och då pratade de med de flesta öppna restauranger. 

– Då såg det väldigt bra ut. Det fanns handsprit och de hade glesat borden. Jag upplevde att de hade gjort vad de hade kunnat. Det var ingen trängsel någonstans och de hade få gäster, men det är klart att det kan ändra sig nu när det är lönehelg och vårsol, säger Lars Kåremy, miljöchef på Västerviks kommun. 

Kommer ni göra nya kontroller nu? 

– Vi gör våra kontroller oannonserade. Vi kommer göra fler kontroller framåt, men jag vill inte berätta hur och när vi kommer att göra det. 

Stort ansvar hos gästerna 

I Kalmar har kommunen ringt upp alla restauranger, kaféer och pizzerior för att prata om vilka rutiner de har och de har varit ute och gjort två kontrollrundor och tittat på uteserveringar. De kommer också att göra fler kontroller i helgen. 

– Hittills tycker vi at det sett bra ut, men vi har några som vi följer upp och har dialog med. Ännu är det inte så mycket folk men vi räknar med att det blir fler framöver när det blir varmare, säger Ingeborg Nikkanen, chef livsmedelsenheten på Kalmar kommun. 

Hon påpekar också att det ligger ett stort ansvar hos gästerna att sköta sig. 

– Gästerna måste se till att hålla avstånd och hålla sig i sitt sällskap. De får inte springa runt och hälsa på alla. Det ligger ett stort ansvar hos dem som är ute också och inte bara på restaurangägarna, säger Ingeborg Nikkanen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.