Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna i Västervik är positiva till gruvdrift i kommunen, men med vissa förbehåll. Hör deras argument i klippet. Foto: European Green Transition/SVT

Västervik kan bli nyckelspelare när debatten om nya gruvor tar fart i EU och Sverige

Publicerad

Debatten om att öppna nya gruvor är het både på EU- och kommunal nivå. Västervik, med sina fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller, kan snart bli en central punkt i diskussionen.

I en liten by utanför Västervik har man för länge sedan funnit jordartsmetaller, vilket SVT tidigare rapporterat om. Nu är frågan återigen aktuell eftersom EU och Sverige vill öppna upp för gruvdrift.

– Vi ser en stor potential i detta projekt, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).

Jakten på mineralerna

Det är staten som äger frågan om och när gruvdriften ska påbörjas, men Västerviks kommun kan lämna synpunkter. Platsen har undersökts i över 20 år vid olika tillfällen, och nu har det engelska företaget European Green Transition fått tillstånd att undersöka närmare.

– Vi hoppas kunna vara klara i början av nästa år, säger Daniel Akselson som är delägare i företaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gruvföretaget European Green Transitation hoppas kunna ta nästa steg med gruvan i Västervik under 2025. Foto: European Green Transition

Trots många års undersökningar är det fortfarande oklart när gruvdriften kan börja. Under första och andra veckan i augusti kommer företaget att påbörja borrningar för fler provtagningar. Efter några månader, när företaget har slutfört sina undersökningar, kommer de att veta om ytterligare prover behövs.

Politiker i Västervik verkar vara överens om frågan men har sina krav.

– Jag tror inte att det finns några större motsättningar i den här frågan. Det handlar om att vi måste ta hänsyn till vår miljö och samtidigt möta de behov som finns. Vi äger inte själva frågan, men vi kan lämna synpunkter. I dessa områden har vi en gemensam syn, säger Marcus Fridlund (S) som är oppositionsråd i Västerviks kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet