Foto: TT

Västervik utreder tillståndskrav för tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommun kan komma att införa krav på tillstånd för att få tigga i kommunen. Det beslutades under måndagens kommunfullmäktige.

Sverigedemokraterna hade skrivit en motion med förslaget om att tiggeri ska förbjudas på vissa platser i kommunen. Motionen fick inget gehör i kommunfullmäktige i Västervik på måndagskvällen.

Men oppositionsrådet Harald Hjalmarsson begärde ordet och bad om en återremittering för att utreda ett krav på tillstånd för tiggeri.

– Jag tror inte att ett förbud är lösningen. Vi har tagit intryck av kommuner där man infört tillståndskrav. Det ger en kontroll av verksamheten och man får också en uppfattning om hur omfattande tiggeriet är och vilka personer det handlar om, sa han under mötet.

En tredjedel av rösterna

Förslaget om att utreda möjligheten att införa tillståndskrav gick till votering och eftersom en tredjedel av rösterna var för räckte det för att ärendet ska utredas på nytt. Sedan kommer fullmäktige få ärendet på sitt bord igen och då ta ställning till om det blir något tillståndskrav.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer