Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se fler bilder på arenan och hör varför Västerviks kommun inte lyckats med upphandlingen. Foto: Illustration av Sveco/SVT

Västerviks kommun hittar ingen som kan bygga nya arenan – måste byta strategi

Publicerad

För ett år sedan presenterade kommunen hur den nya is- och evenemangsarenan i Västervik ska se ut. Förhoppningen var då att den skulle kunna börja byggas samma år och stå klar hösten 2024. Nu tror kommunen att de ligger ungefär ett år efter, men tidsplanen är väldigt osäker.

Det kommunala fastighetsbolaget Tjustfastigheter AB blev tvungna att avbryta upphandlingen efter att det bara kommit in ett enda anbud, som dessutom var för dyrt. Nu byter de strategi och bryter ner upphandlingen i flera mindre delar. 

– Vi tror att om vi gör det i mindre delar så finns det ett betydligt större intresse. Vi ser också att det kan bli fler lokala underleverantörer som då har möjlighet att lämna anbud, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Västervik. 

Varför delade ni inte upp upphandlingen från början om det är en bra strategi? 

– Vi visste inte för ett år sedan att vi var på väg in i en lågkonjunktur. Vi trodde tvärtom att det här skulle vara ett intressant projekt för byggföretagen, men det visade sig att det var en missbedömning. 

Flera utmaningar väntar

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) ser också att det finns utmaningar med att dela upp upphandlingarna. Det krävs till exempel ett stort samordningsansvar så att det inte uppstår tvister, och de kommer behöva ta in extern hjälp. 

Andra utmaningar kan vara inflationen och högre materialkostnader. 

– Vi är väl medvetna om att insatsvarorna har ökat i pris. Samtidigt ser det ut som att branschen har gått in i en annan konjunktur. Men finns inte det intresse som vi förväntar oss, så kommer vi behöva avbryta upphandlingen igen, säger Harald Hjalmarsson. 

Den nya arenan ska ägas av det kommunala fastighetsbolaget Tjustfastigheter, som sedan kommer att hyra ut den till kommunen. Årshyran som kommunfullmäktige godkänt är drygt 14 miljoner. Hur mycket arenan kommer kosta att bygga blir känt först efter att anbuden godkänts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet