Infrastrukturminister Anna Johansson (S) och Tomas Kronståhl (S), kommunstyrelseordförande i Västervik Foto: TT/SVT

Västerviks kommunalråd kräver möte med minister

Tomas Kronståhl (S), kommunstyrelseordförande i Västervik, vill träffa infrastrukturminister Anna Johansson (S) för att diskutera en ny infart till Västervik från E22:an, något som enligt honom varit på tal ända sedan 50-talet.

Enligt brevet, där Kronståhl ber om ett möte, skriver han bland annat att E22:an är viktig för att hålla samman utvecklingen i regionen men mer direkt för regionens hamnar. Att det idag bara finns en infart från E22:an till Västervik är ett problem skriver Kronståhl. Han säger att det pratats under väldigt lång tid, men att Trafikverket varit motsträviga.

– Trafikverket bör vara med och ta en del av kostnaden, och det har de visat sig aviga till och därför har jag skrivit brevet, säger Tomas Kronståhl till SVT.

Rimliga krav

Han pekar på att det skulle behövas en ny infart i den södra delen av staden där både hamnen, Lysingsbadet och flera av de större industrierna ligger. Trafiken som ska dit måste nu passera genom hela staden. Han tycker inte att kommunens krav på Trafikverket är särskilt hårda.

– Det handlar om att de ska ta ansvar för en trafikplats på E22, det är kostnader under 100 miljoner för deras del, jag vill att det ska vara klart innan 2021.

Trafikverket har tagit fram en utredning och där presenterat alternativa sträckningar från E22:an in till Västerviks stad. Tomas Kronståhl hoppas att mötet kan bli av innan sommaren.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer