Oro i Västerviksförening som stöttar svenskundervisning i Ukrainsk by

Uppdaterad
Publicerad

I Gammalsvenskby i södra Ukraina lever det svenska språket kvar, bland annat tack vare föreningen Sverigekontakt i Västervik, som har stöttat svenskundervisningen i byns skola i 20 år. Nu har byn blivit allt mer isolerad.

– Nu har strömmen gått och det går inte att ha någon kontakt med byn. För några dagar sedan såg det bättre ut och de tänkte sätta sin potatis och de hörde näktergalen. Men nu kommer ryssarna närmare och närmare, säger Jorid Williamson, ordförande för Sverigekontakt Västervik.

Vad tänker du om det?

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

–  Det är dystert, när vi haft kontakt med dem under alla år. Nu vet jag inte hur det ska gå. Jag hoppas att byn reser sig igen och att Ukraina blir fritt.

Jorid Williamson har själv besökt byn två gånger, 2012 och 2013. 

– Det var spännande resor. Det är som att komma tillbaka till en gammal tid, säger hon.

I klippet kan du se bilder från hennes besök. 

Foto: SVT

Jorid berättar också att på ett litet museum i by träffas fortfarande ortsbor för att tala svenska. Dessutom sker svensklektioner på skolan. 

– Vi kommer att fortsätta att stötta dem med svenskundervisningen, så fort det blir fred. Och det är ju det de hoppas på. 

Enda lokalföreningen som finns kvar 

Riksföreningen Sverigekontakt bildades 1908 och tidigare fanns det över 130 lokalföreningar i landet. Idag finns det bara en aktiv lokalförening kvar och det är den i Västervik. 

– Nu börjar vi bli gamla, så vi hoppas att de yngre ska börja intressera sig, säger Jorid Williamson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet