Regeringen har beslutat om en stor våtmarkssatsning på 200 miljoner kronor om året i tre år. Foto: TT.

Nya våtmarker ska motverka låga grundvattennivåer

Uppdaterad
Publicerad

Fyra olika våtmarksprojekt i Kronobergs län får dela på 3,3 miljoner kronor bland annat för att öka tillskottet till grundvattnet och undvika mycket låga grundvattennivåer.

Det projekt som är mest kostsamt ärAlvestas våtmarksprojekt på industriområdet Björnstorp, ett projektsom syftar till att restaurera och utöka en befintlig våtmark tillen multifunktionell sådan. Projektet syftar bland annat till attbidra till en mer hållbar grundvattennivå.

– Dels handlar det om att skapa möjlighet att stå bättre rustadeinför torka eller höga temperaturer, dels handlar det om att skapaett område som även ger nya rekreationsmöjligheter, säger KarinKanterud, naturskyddshandläggare Länsstyrelsen Kronoberg.

Huvudsyftet med pengarna är att öka tillskottet till grundvattnet eller stärka landskapets egen förmåga att hålla kvar och balansera vattenflödena.

Regeringen har beslutat om en stor våtmarkssatsning på 200 miljoner kronor om året i tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.