Vatten ur egen brunn kan vara riskfyllt

Publicerad

Att ta sitt vatten ur egen brunn är fortfarande vanligt i Sverige.

Men egen brunn innebär vissa hälsorisker och med tanke på det är intresset för att testa sitt vatten är alldeles för dåligt, det tycker i alla fall Nybro kommun, som varje tisdag tar emot vattenprover från allmänheten för att skicka till analys.

Camilla Lundberg som bor utanför Nybro tycker att det är viktigt att hålla koll på att vattnet är bra.

– Vi har två barn och kollade brunnen vid de tillfällen som barnen föddes. Och efteråt, givetvis, säger hon.

Olika typer av risker

I hagen alldeles utanför köket ligger hennes brunn. Beroende på hur brunnen är gjord är den utsatt för olika typer av risker, en borrad brunn drabbas av andra problem är en grävd, som i detta fall.

– Om du har en grävd brunn kan det handla om koliforma bakterier, som kan komma från en avloppsanläggning som ligger för nära, säger Alexander Sääw, miljöinspektör på Nybro kommun.

Tätning och filtrering

Koliforma bakterier, det vill säga tarmbakterier, är inte direkt något man vill ha i sitt dricksvatten. Andra problem kan vara för höga nivåer av metaller, eller som i Camilla Lundbergs fall, nitrat. Det mesta går enligt Alexander Sääw att lösa genom tätning eller filtrering, men Camilla Lundberg tog tag i problemet med sin brunn på ett mycket handgripligt sätt.

– Då fick jag ta grannen i örat, som gödslade på åkern här uppe. Då gjorde han inte det mer, så blev det åtgärdat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.