Foto: TT/bild från kampanjen Vattensmart

Kommunernas vädjan: ”Spara på vattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startade Länsstyrelsen i Kronobergs län tillsammans med alla länets kommuner en kampanj med namnet Vattensmart, för att få medborgarna att börja spara på vattnet.

Under hösten och vintern kom det mycket nederbörd och grundvattennivåerna blev riktigt höga. Vattnet var tillbaka igen efter torkan under 2016 och 2017, men nu har värmen gjort att grundvattnet sjunkit drastiskt.  

– Vi trodde inte att det skulle bli några problem i år, men nu när vi mätte grundvattennivån, så var den på samma låga nivå som under 2016 och 2017, säger Monica Andersson, vattenvårdshandläggare Länsstyrelsen Kronoberg. 

Fortsätter det varma vädret så finns det en risk för att torkan i år kommer att bli ännu värre än under 2016 och 2017. 

– Ja, en viss oro finns det eftersom det är så varmt och att det inte finns något regn i sikte. Fortsätter det så här så kommer vattennivån bli lägre än förra året, säger Monica Andersson. 

Foto: privat

Bevattningsförbud i flera kommuner

Ljungby och Älmhult införde under förra veckan bevattningsförbud och under måndagen meddelade även Alvesta kommun att de inför bevattningsförbud i Moheda, Torpsbruk och Lidnäs. I Kalmar län har Borgholms kommun infört bevattningsförbud. 

Genom kampanjen Vattensmart, som ger konkreta tips, hoppas nu länstyrelsen få många att redan nu börja spara på vattnet även på platser där det ännu inte införts bevattningsförbud.

– Det är en uppmaning att spara vatten och vi vill att fler ska bli medvetna om att vi inte har hur mycket vatten som helts. Vi uppmanar bland annat till kortare duschar, tvätta fulla maskiner och att inte låta vattnet rinna när man borstar tänderna, säger Monica Andersson. 

Bli vattensmart

*Spara 60 liter vatten genom att minska duschtiden med fem minuter.

*Fyll maskinen! Tvättmaskinen behöver 50 liter vatten för en tvätt och diskmaskinen drar tio liter per disk.

*Spara 48 liter genom att stänga av kranen i fyra minuter medan du borstar tänderna.

*Spara 5 liter i minuten genom att använda snålspolande duschmunstycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.