• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Foto: TT

Vattenledning till Öland klar till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Ett historiskt beslut har fattats – en vattenledning mellan fastlandet och Öland ska byggas.

Beslutet att bygga vattenledningen under Ölandsbron togs under torsdagen mellan kommunerna Kalmar, Borgholm och Mörbylånga. Vattenbristen på Öland kommer därmed få en lösning när ledningen står klar till sommaren.

– Detta känns som en utmärkt och hållbar lösning för alla berörda, skriver landshövding Stefan Carlsson i ett pressmeddelande.

Vattenkrisen

Dricksvattnet ska räcka även vid långvarig torka. Exakt när bygget ska påbörjas är inte klart än.

– Det är jättemycket jobb som krävs nu innan det kan börja byggas. Målsättningen är att det ska gå så snabbt som möjligt och vi hoppas börja i april, säger projektledare Jörgen Madebrink.

Klart i juni

Förberedelsejobbet är redan igång och under fredagen har man redan träffat en entreprenör. Men det kommer ske flera möten innan man har hunnit välja entreprenör.

Hur den slutgiltiga ledningen ska se ut är heller inte bestämt.

– Vi har som målsättning att den ska stå i drift i juni, gärna tidigare. Allt måste fungera väldigt bra för att vi ska bli klara då, säger Jörgen Madebrink.

Han syftar bland annat på att ledningarna ska kunna levereras i tid och att man kommit överens med markägare.

Bygget uppskattas kosta cirka tio miljoner kronor.

– Det kan bli mer. Vi har ingen färdig offert, så vi kan inte bestämma priset ännu, säger Jörgen Madebrink.

För kostnaden står Mörbylånga och Borgholms kommun, som delar på kostnaden. Kalmar vatten står för en liten del när man betalar anslutningskostnaden.

Flera åtgärder

Även en rad andra åtgärder ska göras för att förse invånarna och besökarna med vatten. Bland annat kommer nya uttagsbrunnar att läggas och underhållet på befintliga brunnar kommer att öka.

Sedan kommer nya vattenreningsanläggningar att byggas och man kommer även att förbereda så att man kan dämma upp mer vatten på Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkrisen

Mer i ämnet