Torka och sinande brunnar har gjort att efterfrågan på brunnsborrare har ökat kraftigt. Foto: Björn Lindgren/TT

Vattnet sinar i många grävda brunnar

Uppdaterad
Publicerad

– Vi är fullständigt nerringda av människor som behöver få hjälp med att få vatten till sina brunnar.

Det säger Tina Lundgren som är vd för BK brunnsborrning och GB brunnsborrning.

Redan förra året märkte brunnsborrarföretagen i södra Sverige att vattenbrunnar sinade. Och i år är det än värre.

– Jag får samtal och mejl hela tiden. Jag har suttit hela förmiddagen och svarat på mejl och telefonsamtal. Många ringer och säger att vattnet tagit slut i brunnarna och behöver hjälp med en gång, säger Tina Lundgren.

Vattenbrist

Hon är vd för GB brunnsborrning som har sitt säte i Lammhult samt BK Brunnsborrning med säte i Alsterbro, men har verksamhet runt om i hela södra Sverige.

Förtvivlade människor

Tina Lundgren säger att en del av dem som ringer är förtvivlade, de konstaterar att det i princip är torrt i brunnarna och behöver hjälp mer eller mindre omgående.

– Det är framför allt de som har grävda brunnar som har problemen, säger hon.

– En del var ju så förutseende att de bokade brunnsborrning redan förra sommaren när de upptäckte att brunnarna började sina. Andra har väntat till nu.

Nyanställningar

Hon och hennes företag är långt ifrån ensamma om att beskriva situationen på det sättet. När branschorganisationen nyligen hade ett gemensamt möte var det många av landets brunnsborrade som sa samma sak. Och för branschens del har den stora vattenbristen inneburit att brunnsborrarföretagen tvingats nyanställa.

– Vi kan komma att behöva nyanställa och jag vet andra i branschen som anställt upp till sex och sju nya brunnsborrare, säger Tina Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet