Foto: Carl Carlert

Växjö blev utan ström – tusentals kunder berörda

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 12 000 av Växjö Energis kunder i Växjö drabbades under natten av ett elavbrott. Under en timme var det därför mörkt på många platser i staden. ”Det var ett fel på vårt ställverk i Norremark”, säger Erik Tellgren VD Växjö Energi.

Driftinformationen på Växjö Energis sajt visar att totalt 12 195 kunder berördes av elavbrottet.

Fel i ställverk i Norremark

– Det var ett fel på vårt ställverk i Norremark som är en av de stationer där vi fördelar ut ström till staden. Det gick ju tämligen bra att lokalisera felet och få det åtgärdat, säger Erik Tellgren VD Växjö Energi.

Strömmen gick vid klockan 23:48 och kom åter klockan 00:45. Enligt Växjö energi orsakades avbrottet av ett fel i utrustningen i 50-kilovoltsnätet.

– Det var något i den elektriska utrustning som fallerade men som snabbt kunde åteställas. En knapp timme senare var det åtgärdat. Det är alltid en bra övervakning på nätet där vi kan se var fel uppstår.

Två större avbrott

I början av oktober drabbades stora delar av Växjö med omnejd av ett omfattande strömavbrott och då var 36 000 av Växjö Energis kunder utan ström under cirka två timmar. Men det här avbrottet har ingenting med det att göra.

– Nej det har det inte. Då var det var regionnätet som matar oss med ström som slogs ut, säger Erik Tellgren.

Kan något liknande hända igen?

– Man ska aldrig säga aldrig men i staden har vi tagit ner 96 procent av de luftburna ledningarna, de ligger i marken. Och nedgrävda ledningar visar på att tillgängligheten på el då är god.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.