Foto: Cecilia EkströmerVisa alla (2)
Visa alla (2)

Omfattande strömavbrott drabbade i Kronoberg

Publicerad

Ett större strömavbrott drabbade centrala Växjö under onsdagen. Orsaken är ett fel på en 130 kilovoltledning mellan Alvesta och Nybro. Flera teleoperatörer rapporterar också om driftstörningar i området.

Vid lunchtid drabbades Kronoberg av ett mycket omfattande strömavbrott. Hela Växjö och stora områden i östra Kronoberg drabbades.

Först två timmar senare kom strömmen tillbaka.

– Vi har kopplat in en reservledning som oturligt nog var tagen ur drift när felet inträffade, säger Johan Aspegren, presschef på Eon.

Eons kunder mellan Alvesta och Lessebo drabbades av felet. Den i särklass största kunden var Växjö energi där över 36 000 abonnenter blev utan ström.

Fel på 130 kilovolts-ledning

Butiker på I11-området är fick tömmas på folk, trafikljus slogs ut, folktandvården, biblioteket och vårdcentraler i centrala Växjö drabbades. Till SOS kom en strid ström av larm från folk som satt fast i hissar.

Även Länstrafiken påverkades. Serviceresor fick flytta sin verksamhet akut.

Flera mobiloperatörer hade också driftsstörningar på telefoni och datatrafik.

– Det påverkar kundcenter som inte kan inte sälja biljetter. Serviceresor har flyttat sin verksamhet till centrallassarettet så det ska fungera. Tågtrafiken rullar som den ska, är inte samma kabel, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör på länstrafiken Kronoberg.

Helikopter felsöker ledningen

Anledningen var ett fel på en stor 130 kilovoltledning mellan Alvesta och Nybro.

– Normalt så löser man det genom att koppla in reservledningen, sa Johan Aspegren, presschef på Eon. Men just nu gör vi underhållsarbete på den.

Vid 14-tiden var reservledningen inkopplad.

– Just nu försöker vi hitta felet på huvudledningen, berättar Johan Aspegren.

Ledningssträckan söks av med helikopter.

– Det brukar vara en snabb och effektiv metod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elavbrottet i Växjö

Mer i ämnet