Eon: ”Vi kommer aldrig att hitta felet”

Uppdaterad
Publicerad
Orsaken till det omfattande strömavbrott som drabbade stora delar av Växjö kommun i början av oktober förblir en gåta. Eon har sedan en tid tillbaka gett upp försöken att lokalisera felet. ”Vi har haft folk ute och letat, letat och letat och vi har inte hittat något”, säger Johan Aspegren kommunikationschef på Eon.

Den 10 oktober vid lunchtid slocknade stora delar av centrala Växjö och andra områden i östra Kronoberg. Två timmar senare var strömmen tillbaka.

Går inte att hitta felet

Orsaken var ett fel på en 130-kilovoltsledning mellan Alvesta och Nybro. 36 000 abonnenter hos Växjö Energi blev utan ström.

– Vi har haft folk ute och letat, letat och letat och vi har inte hittat något. Vi kommer aldrig att hitta felet, säger Johan Aspegren och fortsätter:

– Sedan en tid tillbaka så ligger vi normalt kopplade i Växjö igen vilket betyder att den ledningen som det var fel på är i drift igen och att det är den som Växjö får sin el ifrån.

”Ingen förhöjd risk”

Normalt ska en reservledning ta vid i ett sådant här läge men reservledningen var vid tillfället tagen ur drift.

– Vi höll ju på att byta stolpar på reservledningen men det har vi skjutit upp till tidigast i slutet av januari. Det är många lantbrukare som vill att vi gör det på vintern eftersom marken inte förstörs på samma sätt när den är frusen.

Men trots att orsaken till strömavbrottet inte lokaliserats så är risken att det ska hända igen mycket liten.

– Det finns ingen förhöjd risk. Om någonting skulle hända så tar reservledningen över och då är det möjligen en blinkning i lamporna men inte mer, säger Johan Aspegren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elavbrottet i Växjö

Mer i ämnet