Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Efter det stora strömavbrottet – tyskar ska hitta felet

Publicerad

Under onsdagen anlände en specialutrustad buss till Kronoberg från Tyskland med olika högteknologiska mätinstrument. Den ska nu användas i jakten på vad som orsakade det omfattande strömavbrottet för två veckor sedan.

Det var den 10 oktober som ett omfattande strömavbrott drabbade delar av Kronobergs län. Drygt 36 000 abonnenter blev utan ström under ett par timmar. Hela Växjö och stora områden i östra Kronoberg var utan ström.

Reservledning fortfarande i drift

Bland annat påverkades vårdcentraler, köpcentrum och flera larm strömmade in till SOS om personer som fastnat i hissar. Avbrottet lokaliserades till en 130-kilovoltsledning mellan Alvesta och Nybro. Därefter kopplades en reservledning in så strömmen kunde flöda fritt igen.

– Vi har kopplat om nätet helt och hållet, men reservlösningen finns fortfarande inkopplad norr om Växjö, från lessebohållet finns det nu en normalmatning av strömmen, säger Johan Aspegren som är presschef på Eon.

Tysk mätbuss ska hitta felet

Men det råder fortfarande frågetecken kring vad som orsakade strömavbrottet, felet har ännu inte lokaliserats. I jakten på defekten ska nu en buss utrustad med avancerad teknik från Tyskland användas. Under onsdagen anlände den till Kronoberg.

– Med hjälp av den tekniken kan man mäta ledningen både på längden och tvären. Men dessvärre så har ett av bussens mätinstrument gått sönder, så nu väntar vi på att en reservdel ska skickas från Tyskland, säger Johan Aspegren.

Hur lång tid dröjer det innan mätningarna kan påbörjas?

Det beror på när reservdelen kan skickas, i värsta fall kan det dröja upp till fyra veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elavbrottet i Växjö

Mer i ämnet