Växjö campus: ”Starkt segregerad stadsdel”

Uppdaterad
Publicerad

På Linnéuniversitetets campusområde i Växjö har ett eget samhälle växt fram. Många tillbringar större delen av sin studietid där och åker sällan in till stadskärnan.

Sandra Andersson har drygt ett år kvar av sin utbildning på lärarprogrammet i Växjö. Hon bor i en lägenhet ute på campusområdet och trivs bra med att ha nära till skolan och vännerna. Och det är inte ofta hon lämnar campus.

– Det blir inte så ofta jag åker ner på stan. Det är om jag ska handla något speciellt som kläder till exempel. Systembolaget är nog den vanligaste anledningen till att jag åker dit, säger Sandra.

Ett campusområde är ett område som vuxit fram i anslutning till en högskola eller ett universitet. Precis som i Växjö innehåller det ofta bostäder, affärer och uteställen som gör att man sällan behöver lämna området.

På campusområdet är det 5 minuter till det mesta. Mataffären ligger nära, likaså skolan och kompisarna. Det är skönt tycker Sandra.

– Men jag ser också att det kan finnas vissa nackdelar med det. Man lätt blir bekväm, säger Sandra.

I Jönköping och Kalmar ligger studentområdena inne i stan. Det uppskattar studenterna som vill slippa vara på skolområdet hela tiden. Här är studentkårerna aktiva och engagerar studenterna mycket.

– Det gör att det inte spelar så stor roll att man inte bor ihop, säger studenten Sofia Svensson.

– Jag tycker att det blir som en studentbubbla om man bor utanför stan, som student är man isolerad tillräckligt från övriga samhället, säger studenten Malin Ekberg.

I Växjö är det inte ens en halv mil mellan campus och centrala Växjö. Trots det är det en sträcka som många studenter sällan tar sig. Och det här är något som man från Växjö kommun gärna skulle vilja se ändring på.

– Naturligtvis skulle vi vilja ser fler studenter i centrum för att kunna öka utbudet för restauranger och fik och stadslivet i övrigt, säger Kristina Thorvaldsson som är planeringschef på Växjö kommun.

För att integrera studenterna mer i staden tycker hon att man ska jobba för att överbrygga det mentala avståndet som finns mellan campus och centrum. Det vill man göra genom att bebygga områden mellan campus och centrum.

När skolan startade för drygt 40 år sedan hade den 400 studenter och låg i centrala stan. Idag har Linnéuniversitetet totalt 31 000 studenter och 4500 av dessa bor på campusområdet i Växjö.

– Det blir en starkt segregerad stadsdel. Det blir inte så stor mångfald. Man möter människor i en viss kategori och i en viss ålder. Det blir en väldigt liten del av världen som representeras här, säger Per Dannefjord, lektor i sociologi vid Linnéuniversitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.