Elsparkcyklar placerades ut i Växjö i helgen, trots kommunens nej. Foto: SVT

Växjö invaderades av sparkcyklar – trots kommunens nej

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen satte ett företag ut elsparkcyklar runt om i centrala Växjö, trots att kommunen tydligt sagt nej till cyklarna.

Växjö kommun har tidigare sagt konsekvent nej till alla företag som velat hyra ut elspakcyklar i staden.

Men det har inte stoppat alla. Under helgen valde ett företag att placera ut sparkcyklarna runt om i Växjö i alla fall. Enligt uppgift till Smålandsposten handlar det om uppemot 300 cyklar.

– Utgångspunkten för oss är att kommunen inte på något lagligt vis kan neka oss att parkera våra elsparkcyklar här, säger en representant för företaget till Smålandsposten.

Politiker planerar motattack

En inställning som politikerna i kommunen inte uppskattar.

– De har inte respekterat vad vi har sagt och tagit sig friheten. Det är inte klädsamt att bara sätta ut dem en lördagsmorgon, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden Växjö till SVT.

Och redan på söndagen stod det klart att politiker försöker sträva emot.

– Om de står fel kan vi reagera genom att beslagta dem och forsla bort dem. Sedan får företaget lösa ut dem mot en avgift, säger Sofia Stynsberg.

Kommunens jurister har också fått i uppdrag att se om det finns fler saker att göra. En elsparkcykel som kör långsammare än 20 km/h klassas som en cykel, därför kan kommunen inte förbjuda dem från gatorna – utan att också förbjuda vanliga cyklar, enligt Sofia Stynsberg.

I en motion föreslår Socialdemokraterna i Växjö att kommunen nu skyndsamt tar fram ett regelverk för de här typen av verksamhet – med möjlighet att att besluta om sanktioner för företag som inte följer dem.

Men Sofia Stynsberg håller inte med.

– Det är ju detta vi håller på med. Men fram tills vi har ett färdigt underlag säger vi nej och det är inget som vi kommer hasta fram på grund av den här händelsen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.