Katedralskolan håller stängt i två veckor på grund av ett större covidutbrott. Minst två lärare har insjuknat. Bilden till vänster visar Katedralskolans matsal första veckan i september. Oroliga lärare varnade då för trängsel i skolans allmänna utrymmen. Bilden till höger är en genrebild från TT. Foto: SVT/TT

Växjö kommun: ”Trängsel i Katedralskolan under lång tid”

Publicerad

Förra veckan beslutade Växjö kommun att stänga Katedralskolan efter ett flertal konstaterade covidsmittade. Men redan vid skolstarten gick lärare ut och varnade för att smittan kunde ta fart och krävde tidiga insatser. Kommunen erkänner att trängseln varit problematisk. 

På fredagen förra veckan beslutade Växjö kommun att stänga Katedralskolan efter att ett 40-tal gymnasieelever och lärare konstaterats smittade av covid-19. I två veckor kommer samtliga elever att ha undervisning på distans.

– Vi var tvungna att göra det eftersom vi befinner oss i det läget med många smittade, säger Pernilla Tornéus (M), ordförande i utbildningsnämnden i Växjö kommun.

Lärare varnade för risken

Men redan i början av september gick lärare ut och varnade för att spridningen kunde ta fart.

– Lika antal elever på samma yta, det är lätt att det uppstår trängsel vid restaurangen och skolans andra allmänna utrymmen. Det blir svårt att leva upp till de restriktioner som gäller och vi behöver åtgärder för att undvika återgå till distansundervisning, sa Lars Arvidsson, lärare på Katedralskolan.

Trängsel – ett faktum

Gymnasiechefen Christian Sandahl förklarade för SVT Nyheter Småland att några förändringar inte var aktuella och idag erkänner utbildningsnämndens ordförande Pernilla Tornéus att trängseln i skolan varit ett faktum under en längre tid.

– Det har varit så under en lång tid men vi har gjort många åtgärder. Man har inga samlingar i aulan och man har gett mycket tydliga regler för mattider i matsalen men det är inte alla som har följt dem, säger hon.

Klasser kommer hållas isär

Vid en eventuell öppning av skolan om två veckor kommer en konkret åtgärd att införas.

– Vi kommer inte längre vara tillåtet att blanda klasser från olika skolor, det beslutet är taget, säger Pernilla Tornéus (M), ordförande i utbildningsnämnden i Växjö kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.