Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Elingfors, förvaltningschef på Växjö Kommun, säger att höstterminen kan bli jobbig för skolpersonalen. Foto: Keith Foster/SVT

Växjö kommun i tvist med IST – kan stå utan digital läroplattform i höst

Uppdaterad
Publicerad

En kontraktstvist mellan Växjö kommun och mjukvaruföretaget IST innebär att skolor riskerar till hösten att bli helt utan systemet som sköter bland annat sjukanmälan och betygsättning.

– Jag är bekymrad, och jag förstår att andra är bekymrade, säger Anders Elingfors, chef på utbildningsförvaltningen.

Kommunen har använt IST:s tjänster sedan 2016 för att sköta administrativa uppgifter som till exempel sjukanmälan, frånvaron och betygssättning. Men sedan både lärare, administratörer och föräldrar har kritiserat tjänsten, något som Smålandsposten tidigare rapporterat om, ligger nu kommunen i en upphandlingsfas om ett nytt system till 2025.

Under tiden har kommunen tänkt att förlänga avtalet med IST, men företaget menar nu att en förlängning inte är giltig, utan att deras avtal med kommunen sägs upp den 1 juli 2024.

Hör utbildningschefen Anders Elingfors i klippet.

”Inte mycket tid kvar”

Om inte parterna kan komma överens står skolorna utan en fungerande plattform till hösten, vilket kan leda till uppgifterna måste skötas manuellt.

– Vi har inte mycket tid kvar, för att snart kommer semestern. Men jag kan lova lärare och föräldrarna att vi jobbar hårt för att hitta en lösning, säger Anders Elingfors.

SVT har varit i kontakt med IST, men företaget säger att de inte vill eller kan kommentera enskilda förhandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.