Växjö kommun har beslutat att ställa krav på vaccination för nyanställda inom vård och omsorg. Foto: SVT

Växjö kommun kräver att nyanställda ska vara vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Växjö kommun beslutade idag att all nyanställd personal inom vård och omsorg ska vara vaccinerade mot covid-19. 

Beslutet gäller såväl vikarier som fast anställda inom vård och omsorg. 

– Det är viktigt att vi fortsätter skydda våra äldre och mest sköra. Därför vill vi att nyanställda ska kunna visa ett vaccinationsintyg, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun i ett pressmeddelande 

Idag är ungefär 90 procent av de som jobbar inom särskilt boende, i hemtjänsten och i hemsjukvården vaccinerade. Och kommunen fortsätter uppmaningen till sina anställda om att de ska vaccinera sig.

Fortsätter uppmana anställda

– Vi informerar kontinuerligt medarbetare inom vård och omsorg att det går att vaccinera sig på arbetstid och att vaccinet är kostnadsfritt. Vi förväntar oss att så många som möjligt tar sprutan, säger Andreas Olsson, (C), ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott.

Växjös kommunalrås Anna Tenje (M) berättar varför kommunen ställer krav på vaccinering vid nyanställning. - Vi skyddar äldre och sköra. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Växjö kommun poängterar att de medarbetare som inte vaccinerat sig måste följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att vara försiktiga och hålla avstånd till andra människor. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.