Växjö kommun utreder just nu om de ska införa ett så kallat aktivt skolval. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Växjö kommun utreder utökat skolval

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli obligatoriskt för föräldrar i Växjö att välja skola för sina barn. I praktiken kan det innebära att alla barn i en familj inte får plats i samma skola. Utbildningsnämndens ordförande, som tror på idén, tror att det kan minska segregationen.

Växjö kommun utreder just nu om de ska införa ett så kallat aktivt skolval. Det innebär att hänvisningsskolorna i så fall försvinner och att föräldrar måste göra ett aktivt val av skola för sitt barn.

– Huvudargumentet är att man ska kunna känna sig delaktig och påverka sitt liv. Att man får en chans att välja den skola som man tror passar en bäst, säger Pernilla Torneus (M), som är ordförande i utbildningsnämnden.

Garanterad plats inom området

På exempelvis Teleborg skulle det innebära att ett barn har rätt till en plats på antingen Furutåskolan, Jungfälleskolan eller Torpaskolan. Den stora skillnaden skulle alltså bli att ett barn har garanterad plats på någon av de tre skolorna i stället för, som det är i dag, på en av dem.

Skulle det här inte kunna leda till att en familj med tre barn skulle behöva ha sina barn på tre olika skolor mot sin vilja?

– Det skulle i praktiken kunna hända men vi har ju också pratat om det här med den relativa närhetsprincipen. I och med den tittar vi alltid på hur långt det är till den andra skolan om man inte får sitt förstahandsval. För framförallt de yngre barnen är ju närheten viktig, säger Pernilla Torneus.

Genom det aktiva skolvalet menar Pernilla Torneus att kommunen skulle förbättra sitt utnyttjande av skollokaler. Men hon tror också att det skulle leda till en minskad segregation. I dag är det stor skillnad mellan olika skolor i Växjö när det gäller andelen elever med utländsk bakgrund.

Kan bli verklighet hösten 2020

– Jag tror att när man pratar om segregation så tror jag att får man vara en del av samhället och vara med och välja i sin egen vardag och känna sig delaktig så är det ett sätt att kunna bryta segregationen. Att få välja sin skola kan vara en del men är såklart inte hela lösningen, säger Pernilla Torneus.

Utredningen om det obligatoriska skolvalet beräknas vara klar till hösten. Om politikerna säger ja till utredningens förslag kan det var klart för genomförande under hösten 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.