Växjö: ”Nya lagen får ingen effekt”

Uppdaterad
Publicerad

I den nya skollagen vill regeringen tvinga alla barn att delta i all undervisning. Muslimska föräldrar ska inte längre kunna hålla sina barn utanför känsliga ämnen som till exempel sexualundervisning och simning i skolan.

Dalila Abassi har tre barn som går i skolan. En pojke och två flickor. För familjen var skolan länge ett problem då pojkar och flickor skulle simma och prata sex tillsammans. Därför flyttade familjen från kommun till kommun, tills man hittade Islamiska skolan i Växjö. Här får barnen utbildning på sina egna villkor.

– Är man muslim är det jätteviktigt att man respekterar de muslimska principerna när det gäller ämnen som kan vara känsliga för ett barn, säger hon till Smålandsnytt.

Men majoriteten av de muslimska barnen har inte tillgång till en muslimsk skola. Därför har många föräldrar utnyttjat möjligheten att ta bort barnen från utvalda ämnen som sexualundervisning och simning, och det är alltså den möjligheten som regeringen nu vill ta bort.

Nermin Taha har själv vuxit upp i Sverige, och hon upplevde problemen även när hon var liten. Hon är glad att någonting händer, men hon tror inte att en ny lag får någon större effekt så länge den inte är anpassad för alla.

– Vill man inte att flickan ska simma tillsammans med pojkar så kan man hålla henne hemma, menar Nermin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.