Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Towe Lindqvister och Sarah Sandberg på Växjö ridklubb vad de gör för miljöåtgärder. Foto: SVT/Clary Kroon

Växjö ridklubb: “Vi gör redan många miljöåtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Övergödningsutredningen som vill se nya regler för hästgödselhanteringen har fått hård kritik från hela hästnäringen. 

– Det är många som har blivit oroliga och upprörda. Jag tycker att det känns viktigt att stå upp när man känner att saker inte är grundligt utredda, säger Towe Lindqvister, ordförande Växjö ridklubb. 

Hästnäringen har gått samman och skrivit ett remissvar till Miljödepartementet där utredningen kritiseras hårt. Svaret har sammanställts av LRF Häst och HNS, Hästäringens Nationella Stiftelse.  

– Det finns ingen motvilja hos hästnäringen att göra miljöåtgärder, men genom att utredningen bara förslår tvång och bestämmelser så blir hästägarna provocerade. Det är som att utredarna inte tror att information och utredning biter, säger Markus Hoffman på LRF.  

Gör redan många åtgärder 

På Växjö ridklubb är de också kritiska till att Övergödningsutredningen lyfter upp hästnäringen som en miljöbov. De tycker att utredningen generaliserar och inte har kunskap om vad som redan görs. 

– När jag läster utredningen så ser jag ju att många av sakerna som de lyfter upp gör vi redan, och jag tror att det ser likadant ut på många ridskolor, säger Towe Lindqvister.  

I klippet kan du också se vad Växjö ridklubb gör för att minska övergödningen. 

Vill se utbildningsinsatser 

I Övergödningsutredningen vill de att Jordbruksverket ska få i uppdrag att se över regelverket, men på Växjö ridklubb vill de istället se fler frivilliga åtgärder. 

– Jag tycker inte att bestämmelser är det man ska vidta först. Jag tycker att man först skulle gå på frivilliga aktiviteter och information, säger Towe Lindqvister. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer