Foto: TT

Världens ledande diskus- och släggtränare kommer till Växjö

Publicerad

I helgen pågår Europeiska diskus- och släggkonferensen i Växjö. Evenemanget är unikt för Sverige och intresset för det är stort från både nationellt och internationellt håll.

Evenemanget pågår från fredag till och med söndag i Telekonsult arena och i Växjö Tipshall. Kursen har lockat inte mindre 90 anmälda tränare. Av dessa är cirka 60 internationella och övriga 30 svenska. Deltagandet är jämnt fördelat över de båda grenarna.

– Det är ett stor händelse inom friidrottsvärlden. Det säger ju en hel när del är så många internationella tränare som väljer att komma till Växjö. Staden får en möjlighet att visa upp sina faciliteter, och det är väldigt kul att ha så pass starka föreläsare, säger Jonas Mellblom, som är pressansvarig för evenemanget.

Växjö

Meriterade föreläsare och besökare

Vesteinn Hafsteinsson är världens ledande diskustränare och även OS-guldmedaljör från 2008. Han kommer att vara huvudföreläsare i diskus under konferensen. Föreläser om slägga gör Tore Gustafsson, som innehar det svenska rekordet och tidigare varit tränare för den japanske världsmästaren Koji Murofushi.

– Det känns väldigt bra. Det är ju fantastiskt att de kommer hit och att det kommer så mycket folk, säger Jonas Mellblom.

Heltäckande genomgång av kastsport

På fredagseftermiddagen inleddes konferensen med en praktisk del där tränarna gick igenom sin syn på teknik och fysisk träning.

– Sen har vi föreläsningar där de går igenom sin träningsprocess, och också med en biomekaniker som presenterar de senaste rönen, berättar Jonas Mellblom.

För de praktiska delarna under fredagen finns bland annat Daniel Ståhl, Simon Pettersson, Sophie Hitchon och Fanny Roos med som modeller. Dessutom kommer bland andra polska Szymon Ziolkowski, OS-mästare från år 2000 och berättar om sin väg till världseliten.

Evenemanget arrangeras tillsammans av Svenska friidrottsförbundet, prestationscentrum för Kast i Växjö, Växjö kommun, Linneuniversitetet och organisationen Global Throwing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet