Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Blåste Försäkringskassan på miljoner – döms till fängelse i stor tandvårdshärva

Uppdaterad
Publicerad

En 42-årige Växjöbo döms nu i Växjö tingsrätt till fyra års fängelse för att ha lurat Försäkringskassan på statligt tandvårdsstöd. Totalt rör det sig om cirka fem miljoner kronor. Ytterligare tolv personer döms för bland annat bedrägeri och penningtvättsbrott.

På onsdagen kom domen mot sjutton personer som stått åtalade i Växjö tingsrätt för att ha lurat till sig statligt tandvårdsstöd av Försäkringskassan mellan 2012 och 2016. Allt kretsar kring tre bolag som alla varit registrerade på den 42-årige Växjöbon. Bolagen har använts för att plocka ut pengar för bland annat för behandlingar som aldrig utförts på patienterna eller har utförts av icke-legitimerad personal.

Polisen slog till mot ligan redan 2016 och åtalet beskrivs som en av de största tandvårdsbluffarna som avslöjats i Sverige. Flera av de inblandade döms nu till fängelsstraff.

Dyra behandlingar trots dålig tandhälsa

Försäkringskassan upptäckte fusket när de konstaterade att samtliga patienter hos ett av bolagen fått implantat, vilket är bland de dyraste behandlingar man kan få. Andra tandläkare som behandlat patienter som tidigare fått vård av de nu utpekade bolagen har reagerat på att de hade tänder i mycket dåligt skick trots att uppgifter i systemen gjorde gällande att de fått behandlingar som kostat omkring 100 000 kronor.

Huvudmannen döms alltså till fyra års fängelse för bland annat bedrägeri, skattebrott, penningtvättsbrott som i flera avseenden betecknas som grovt. Han döms också till näringsförbud i sju år.

Många är släkt med varandra

Flera av de personer som döms för att ha hjälpt till att tvätta pengar är släkt med varandra och med 42-åringen. Huvudmannens bror döms till ett år och tre månaders fängelse för penningtvätt. En man som hjälpt till med bokföring och penningtvätt genom andra bolag döms till två års fängelse. En kvinna i 30-årsåldern som stått som legal företrädare för ett av bolagen hävdar att hon utsatts för hot och tvingats skriva på handlingarna till Bolagsverket. Detta tror inte tingsrätten på och de menar dessutom att hon borde ha förstått att pengarna som kom in på hennes konto kom från brottslig verksamhet. Hon döms till skyddstillsyn för medhjälp till bedrägeri, bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott.

Tingsrätten hävdar att ett 50-tal patienter har utnyttjats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.