Foto: Olof Peterson / SVT

Växjöföreningen Funkibator vinner ”Årets Funkoprenör”

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella föreningen Funkibator från Växjö tilldelas Nordeas pris ”Årets Funkoprenör”. Priset, som instiftades tidigare i år, tilldelas den entreprenör eller det företag som ”genom sin affärsidé främjar våra olikheter som människor”.

– Det är jättekul att det uppmärksammas, säger ordförande Pia Hammargren.

Funkibator, som drogs igång redan 2008, erbjuder flera olika tjänster för personer med funktionsvariationer. Bland annat har föreningen ett aktivitetshus med verksamheter som är riktat till personer i alla åldrar och med olika funktionsvariationer. Till exempel teknikträffar, workshops och diverse fysiska aktiviteter.

Driver ”Funkisförmedlingen”

Man har också en alternativ arbetsförmedling, den så kallade ”Funkisförmedlingen”.

Funkibators ordförande Pia Hammargren var med och startade verksamheten. Hon säger att hon är extra stolt att just deras verksamhet tilldelas priset.

– Man tilldelar priset till oss som faktiskt är målgruppen. Många gånger går den här typen av pris till personer eller företag som jobbar för personer med funktionsvariationer, och inte till människor som har funktionsvariationer, säger hon.

Tilldelas en vinstsumma

I nuläget arbetar ett 40-tal personer i verksamheten, varav 30 har någon form av funktionsvariation.

Förutom rätten att kalla sig Årets Funkoprenör tilldelas Funkibator en vinstsumma på 50 000 kronor.

Titta på klippet ovan för att få en rundtur hos föreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.