Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Växjöpolitikern Per Schöldberg vill skjuta fler sälar i Östersjön för fiskets skull. Foto: SVT/TT

Växjöpolitiker: Fler sälar borde skjutas

Publicerad

Centerpartistiske riksdagsledamoten Per Schöldberg, från Växjö, vill skjuta fler sälar i Östersjön för fiskets skull.

Riksdagsledamoten har lagt fram två motioner som berör ökad jakt på säl och ökad handel med sälprodukter, rapporterar P4 Kronoberg.

– Problemet är att sälarna äter för mycket fisk och jag vill att det säljs färsk fisk på torgen i Växjö och Ljungby, säger Per Schöldberg (C).

För att kunna skjuta fler sälar vill Per Schöldberg att det ska införas allmän jakt på säl, och att handeln med sälprodukter ska öka. Han kan själv tänka sig att ge sig ut med bössan.

– Ja, jag har ju jägarlicens, säger han.

WWF ser risker med licensjakt

Redan nu ligger en process för utredning om licensjakt på säl i Sverige. På WWF vill man idag inte ge några bandade kommentarer kring utspelet, men man skriver i ett mail till SVT att ”den enda långsiktiga lösningen på fiskpredation från säl är att vidareutveckla och sprida sälsäkra fiskeredskap och/eller sälsäkra fiskemetoder”.

Man ser också risker med en ren licensjakt då den ”riskerar att inte kopplas till fisket och att individer som inte utgör ett problem för fisket skjuts”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer