Foto: Foto: Skanska/Sweco

Kommunhuset i Växjö kan bli 65 miljoner dyrare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

En ny prognos visar att det nya kommunhuset i Växjö kan bli betydligt dyrare än beräknat. En konsult som följt projektets utveckling höjde den beräknade kostnaden – med 65 miljoner kronor.

Under tisdagen presenterade den externa konsult som följer projektets utveckling ekonomiskt sin första prognos. Den visar att Växjö kommunhus och station kommer att bli 65 miljoner dyrare.

Det är Ernst & Young som gjort beräkningarna. 2017 beräknades byggprojektet kosta 713 miljoner och de nya beräkningarna visar på en kostnad på cirka 778 miljoner kronor.

30 miljoner för ny fasad

Den nya fasaden står för den största kostnadsökningen och beräknas kosta drygt 30 miljoner extra. Drygt 10 miljoner extra tillkommer för ett garage som innebär att man utökar källaren.

Ytterligare 92 parkeringsplatser

Efter att länsstyrelsen i mars i år avslog bygglovet på grund av bristande parkeringslösningar måste parkeringen ökas med ytterligare 92 platser. Det gör att kostnaden för parkeringsplatser ökar till 23 miljoner. 

Andra kostnader som tillkommer är bland annat för förbättrade cykelparkeringar, mer klimatsmart byggande, mer trä i inomhusmiljön och satsning på mer belysning. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.