Anna Anvegård i Växjö DFF gör på söndag allsvensk debut. Foto: Suvad Mrkonjic TT

Växjös skyttedrottning mot nya mål i damallsvenskan

Publicerad

Idag är det äntligen dags för den damallsvenska debuten för Växjö DFF. Det som många funderar på är om målen kommer fortsätta att rulla in för lagets skyttedrottning Anna Anvegård.

20-åriga Anna Anvegård, från Bredaryd, har vunnit elitettans skytteliga två år i rad. När hon går in på planen i år gör hon det i Sveriges högsta serie och mot landets bästa fotbollsspelare.

– Vi kommer behöva tänka och agera snabbare. Det har vi redan märkt på träningsmatcherna, säger Anna Anvegård till SVT.

Växjös DFF:s tränare Pierre Fondin lyfter fram effektiviteten i målskyttet som något Växjö måste förbättra när det nu blir tuffare motstånd.

”Målen kommer”

I träningsmatchen mot seriekonkurrenten Limhamn Bunkeflo skapade till exempel Växjö betydligt fler chansen än sin motståndare men förlorade ändå med 2-0.

– Framförallt mot LB märkte vi hur effektiva de allsvenska lagen är. Men jag tror att effektiviteten kommer bli bättre under säsongen. Så länge vi skapar chanser så kommer målen att komma, säger Anna Anvegård.

Anvegårds succés i elitettan har inte gått någon obemärkt så frågan är hur tuff uppvaktning blir från motståndarnas backar.

– Om jag får hård uppvaktning så kommer det skapas ytor för andra forwards, så det ser jag inte som något större problem. Jag behöver ju inte göra målen själv.

Tackat nej till anbud

15.30 går avsparken i den allsvenskadebuten och det blir mot svårt motstånd – bortaplan mot svenska mästarna Linköping.

– Det ser vi verkligen fram emot. Pressen ligger på dem, säger Anvegård.

Efter både landslagsspel i U23 och dubbla skytteligavinster har det inte saknats anbud från andra allsvenska klubbar. Men svaret från Anna Anvegård har varit tydligt.

– Jag har tackat nej. Jag vill vara med på Växjös resa, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.