• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Jonas Jacobsson Gjörtler (M) tillhör Skåne läns västra valkrets och är riksdagsledamot och gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet

Förbjudet ogräsmedel ska debatteras i riksdagen

Publicerad

Svenska lökodlare får allt svårare att konkurrera med andra länders odlingar och något måste göras omedelbart enligt skrivelsen till miljöministern.

I interpellationen står det bland annat att problemet för det svenska jordbruket är konkurrensförutsättningarna, som i många fall är sämre i  Sverige. 

Problematiska särkrav

Det handlar om olika särkrav som till exempel växtskyddsmedel som stoppats av Kemikalieinspektionen i Sverige, men som används i andra EU-länder.

Det leder till att det svenska lantbruket slås ut och produkterna istället måste importeras från andra länder, skriver Jonas Gjörtler (M) i interpellationen.

Kemikalieinspektionen kritiseras

Han vill genom interpellationen få veta hur miljöministern ser på problematiken och att man omedelbart tar tag i frågan.

Kritiken mot Kemikalieinspektionen är hård. Det står: ” I mina ögon är det svårt att tolka den uppkomna situationen på annat sätt än att Kemikalieinspektionen inte på ett tillfredsställande sätt sköter sitt uppdrag.”

Vill ha miljöministerns svar

Till miljöministern Karolina Skog ställs i interpellationen frågor om samverkan mellan EU:s länder, hur Kemikalieinspektionen sköter sitt uppdrag och om miljöministern skulle vara beredd på att flytta ansvaret för växtskydd till en annan myndighet.

– Det är ju en ny miljöminister så det blir första gången jag och den nya mijöministern diskuterar detta, säger Jonas Gjörtler. Jag hoppas att hon är lyhörd för detta och är beredd på att göra någonting åt det.

Främst berör frågan lökodlare, bland annat på Öland. De har under flera år fått dispans att använda ogräsmedlet Stomp, men det är inte längre tillåtet.

Kontraproduktivt för miljön

– Om man slår ut den svenska odlingen genom ett förbud, då tvingas man importera till exempel lök och då  exporterar vi vår miljöpåverkan från ett annat land och då har man ändå inte löst miljöproblemen, säger han.

Den 14 juni väntar debatt i kammaren i riksdagen i ämnet.

– Hoppas att miljöministern förstår att det är kontraproduktivt att göra som vi gör nu, avslutar Jonas Gjörtler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer