Flera åtgärder är gjorda men fler kommer att behövas för att skolan inte ska tvingas stänga, säger Bodil Gustafsson, skolchef i Uppvidinge kommun. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Ventilationen fixad – men framtiden för Älghultskolan fortfarande oklar

Uppdaterad
Publicerad

Även om försäljningen och ombyggnationen av Älghultskolan blir verklighet så är det fortfarande oklart var verksamheten ska bedrivas under det kommande läsåret. Hotet om stängning till hösten hänger fortfarande över skolan.

– Vi står nog i samma läge, säger barn- och utbildningschefen Bodil Gustafsson, till SVT Småland

Efter den inspektion som Arbetsmiljöverket genomförde på Älghultskolan i november i fjol pekade de på allvarliga brister i bland annat ventilationen och elsystemet, men också på buller, dålig lukt och fuktskador.

Senast på fredag ska kommunen redovisa sina åtgärder till Arbetsmiljöverket, men redan nu ska ventilationen fungera.

– Det har vi papper på, att den är godkänd nu, säger Robert Fredriksson (SD), som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, till SVT Nyheter Småland.

Förvaltningschefen: ”Samma läge”

Enligt förvaltningschefen Bodil Gustafsson är även elen åtgärdad. Men om det räcker för att Arbetsmiljöverket ska dra tillbaka hotet om att förbjuda skolverksamhet i lokalerna vet hon inte.

– Vi skickar i väg det här sen får ju Arbetsmiljöverket reflektera kring om det räcker. Vi står nog i samma läge – vi måste ju göra insatser för lokalerna men vilka det blir får vi ju se, säger hon till SVT Småland.

Ny skola klar först 2024

Därför är det fortfarande oklart var Älghultskolan ska husera under det kommande läsåret, 2023/2024. Även om kommunstyrelsens förslag om att bygga om sälja skollokalerna till privata entreprenörer som bygger om godkänns i fullmäktige, kan den stå klar först till höstterminen 2024.

– Det här som kom i går är ju en politisk inriktning och en tanke. Det finns inget beslut, så vi får avvakta, säger Bodil Gustafsson.

KLIPP: Efter arbetsmiljöverkets kritik – Älghultskolan kan tvingas stänga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är enorma brister, säger Älghultsskolans skyddsombud Mikaela Rosander som jobbat på skolan i åtta år. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.