Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna vill att den skolutredning som kommunen tog fram redan 2021 ska aktualiseras igen. Den föreslog att kommunen i framtiden ska ha en högstadieskola i antingen Lenhovda eller Åseda. Foto: SVT

Oppositionen: Förslaget att sälja Älghultskolan togs på bristande underlag

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om att sälja Älghultsskolan, bygga om den och driva den vidare i kommunens regi bygger på ett bristfälligt underlag, enligt oppositionen. Dessutom räcker inte elevunderlaget till två högstadieskolor, menar Moderaterna.

– Det är klart att det är önskvärt att ha två högstadieskolor, men när elevantalet går ner så mycket är det liksom inte rimligt, säger Jessica Rask, ordförande i Moderaterna och ledamot i kommunstyrelsen i Uppvidinge.

Moderaterna menar att det blir lättare att rekrytera personal på en större skola eftersom den kan erbjuda mer attraktiva lärartjänster. På Älghultsskolan har det varit ett problem att hitta behöriga lärare och där är andelen med behörighet just nu bara 56 procent.

Älghultskolan

”Ska beredas innan vi får det på bordet”

Men den huvudsakliga kritiken mot kommunstyrelsens förslag står även det andra oppositionspartiet, Socialdemokraterna, bakom. Den går ut på att det kom upp på dagordningen alldeles för sent och att underlaget som politikerna fick var bristfälligt.

– Vi förstår att det är bråttom och att barnen, föräldrarna och personalen är oroliga inför höstterminen. Men då måste det gå till på rätt sätt. Underlag måste tas fram och det ska beredas innan vi får det på bordet, säger Jessica Rask (M).

Föreslogs redan 2021

Moderaterna vill att den skolutredning som kommunen tog fram redan 2021 ska aktualiseras igen. Den föreslog att kommunen i framtiden ska ha en högstadieskola i antingen Lenhovda eller Åseda.

Socialdemokraterna är delvis inne på samma linje, men vill först att de föräldrar som bor i Älghultsskolans upptagningsområde tillfrågas om hur de ser på skolans framtid. Jessica Rask tror att S har en poäng:

– Jag vet att det finns föräldrar i Lenhovda som antingen överväger eller redan nu valt att sätta sina barn i skola i Växjö i stället för i Älghult, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älghultskolan

Mer i ämnet