Två klassrum sticker ut och uppvisar omkring fem gånger högre värden än gränsvärdet, visar en rapport från mars 2022. Foto: SVT

Arbetsmiljöverket: Älghultskolan får användas – trots fortsatt stora brister

Uppdaterad
Publicerad

Älghultskolan har fortfarande stora brister – men kommunen får nu två år på sig att fixa dem, vilket innebär att skolan kommer att fortsätta användas till hösten. Hur elever och lärares arbetsmiljö ska garanteras är dock fortfarande oklart.

Uppvidinge kommun har bland annat förbättrat ventilationen på Älghultskolan sedan Arbetsmiljöverket helt dömde ut och förbjöd kommunen att använda den från och med 1 augusti i år.

Men det är oklart om kommunens åtgärder räcker. När Arbetsmiljöverket besökte skolan i april i år hade några elever och personal fortfarande symptom på ohälsa som enligt Arbetsmiljöverket kan kopplas till fuktproblemen. Men i sitt beslut skriver Arbetsmiljöverket att riskerna främst är “skadliga på sikt och i kombination med varandra”.  

Älghultskolan

Två år till – annars vite på tre miljoner

Därför får Uppvidinge kommun nu ytterligare drygt två år på sig att åtgärda bristerna. Men senast 31 augusti 2025 ska det vara klart – annars ska kommunen betala ett vite på tre miljoner kronor. 

Simon Bring (SD), som är kommunstyrelsens ordförande i Uppvidinge, är glad över att tidsfristen nu förlängts. 

– Det är skönt att det kommer ett beslut och att de har tagit hänsyn till en god tidsmarginal. Men samtidigt har vi vårt arbetsgivaransvar och nu återstår det att se hur vi ska lösa det innan den nya skolan står klar, säger han till SVT Småland.

Oklart hur de närmaste två åren ska lösas

Enligt Simon Bring är ambitionen att delar av lokalerna ska gå att använda fram till årsskiftet 2024/2025, då den nya skolan enligt plan ska vara klar. Men exakt hur situationen för elever och lärare ska lösas menar han att det är för tidigt att uttala sig om.

– Det kommer också att avgöras tillsammans med den entreprenör som ska bygga skolan och hur verksamheten vill planera. 

Tidigare i år tog kommunfullmäktige beslut om att sälja skolan till en privat entreprenör som får uppdraget att bygga om den och sedan hyra ut den till kommunen. Försäljningen och ombyggnationen håller just nu på att upphandlas.

KLIPP: Nya Älghultsskolan i Uppvidinge klar ett halvår senare än utlovat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Fredriksson (SD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Uppvidinge kommun. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älghultskolan

Mer i ämnet