Till vem Älghultskolan säljs och till vilket pris är inte beslutat. Foto: Arkiv

Beslutet fattat – Uppvidinge kommun säljer Älghultskolan

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Uppvidinge har röstat igenom förslaget att sälja Älghultskolan till privata fastighetsägare.

Beslutet togs under tisdagskvällen. Skolan är i stort behov av renovering och har dömts ut av Arbetsmiljöverket. Vem som får köpa skolan och till vilket pris är dock inte klart.

Tisdagens beslut gäller enbart frågan om försäljning, till vem och till vilket pris är inte beslutat.

Älghultskolan

Som SVT Småland tidigare rapporterat har majoriteten i Uppvidinge haft som mål att sälja skolbyggnaden till det lokala näringslivet. Tanken är att de nya ägarna ska riva och bygga nya lokaler – som kommunen sedan ska hyra.

Ville räta ut frågetecken kring elevunderlag

Oppositionen har velat vänta med beslut om ny skola i Älghult med hänvisning till att det finns frågetecken kvar att reda ut innan beslut kan tas.

– Vi vill veta hur elevunderlaget ser ut kommande år, finns det behöriga lärare att rekrytera och hur många år åtar sig kommunen att hyra skolan, sa Susanne Karlsson (S), ledamot i kommunstyrelsen, till SVT den 8 mars.

När skolfrågan då var uppe för beslut i fullmäktige lyckades oppositionen få igen sitt krav på ytterligare utredning innan beslut men under tisdagskvällen fick majoriteten alltså igenom sin linje, nämligen att gå vidare med planerna på att det ska byggas en ny skola i Älghult.

Skulle kunna krävas en upphandling

SVT har tidigare rapporterat om hur Konkurrensverket anser att det skulle kunna vara olagligt för Uppvidinge kommun att sälja Älghultsskolan och samtidigt skriva avtal om att hyra tillbaka den utan att göra en upphandling.

Konkurrensverket jämförde då med ett liknande fall där de ansökt om miljonbelopp i straffavgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älghultskolan

Mer i ämnet