Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Konkurrensverket: Uppvidinge kommun riskerar att bryta mot lagen vid försäljning av skola

Uppdaterad
Publicerad

Att sälja Älghultsskolan och samtidigt skriva avtal om att hyra tillbaka den utan att göra en upphandling kan vara olagligt. Det menar Konkurrensverket som jämför med ett liknande fall där de ansökt om miljonbelopp i straffavgift.

I förra veckan sade kommunstyrelsens ordförande i Uppvidinge, Simon Bring (SD), att kommunstyrelsen vill sälja skolan till lokala företag. Ett av motiven var att det så skulle gå snabbare att bygga om Älghultsskolan än om kommunen bygger i egen regi.  

– En privat aktör kan då själva bedöma hur man bygger och man behöver inte gå ut i en offentlig upphandling kring det, sade han då.

Älghultskolan

Liknande fall nyss prövat – ledde till hög straffavgift

Men Konkurrensverket säger att en försäljning till en privat aktör inte automatiskt gör att kommunen slipper att upphandla projektet. Om kommunen efter försäljning får bestämma hur ombyggnationen ska gå till, och dessutom förbinder sig att hyra tillbaka samma fastighet, kan det behöva upphandlas. 

– Vi har precis behandlat ett sådant ärende när det gäller Bodens kommun där det var precis ett sådant här upplägg. Där såg vi att de skulle ha konkurrensutsatt hela den här affären och vi ansökte om att de skulle få en avgift på sju miljoner kronor, säger Therése Westermark, som är chef på Konkurrensverkets enhet för upphandlingstillsyn, till SVT Småland. 

Konkurrensverket: Alla ska ha samma chans att lägga anbud

Enligt Therése Westermark är Lagen om offentlig upphandling, LOU, viktig för att motverka korruption. Men den ska också öppna upp för konkurrens och ge alla företag på marknaden samma chans att lägga anbud på projekt som finansieras med skattepengar. 

Men i det här fallet är det en liten kommun där det kanske inte finns så många andra aktörer som kan tänkas vara intresserade?  

– Det spelar egentligen ingen roll, reglerna är att du ska annonsera ut ett sådant här projekt inom hela EU, när det överstiger ett visst värde. Det finns ju byggföretag som kanske hittar husvagnar där deras personal kan bo under byggtiden till exempel. Det vet man inte förrän man har annonserat, säger Therése Westermark.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älghultskolan

Mer i ämnet