Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande Simon Bring (SD) svänger nu och öppnar för att bjuda in fler aktörer kring skolbygget. Foto: SVT

Kommunalrådet backar: Lokala entreprenörer nu bara ett av alternativen

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan sade kommunstyrelsens ordförande i Uppvidinge, Simon Bring (SD), att en fördel med att sälja skolan i Älghult till en specifik lokal företagsgrupp var att kommunen då slipper en utdragen upphandlingsprocess. Nu har han vänt, och välkomnar fler aktörer.

I förra veckan var Simon Bring tydlig med att det är just den lokala företagsgruppen i och omkring Älghult som han vill se som köpare av skolan. I samma intervju sa han också att det skulle ta för lång tid om kommunen själva skulle genomföra bygget, då detta enligt lag kräver en upphandling.  

– Vi är också tvungna att i så fall upphandla en byggnation, sa han bland annat i det klipp som då publicerades.

Älghultskolan

Tanken är att köparen åtar sig att riva och bygga nytt, för att sedan hyra ut den nya skolan till kommunen. Men när SVT ställer frågor till Konkurrensverket så säger de att upplägget, trots försäljningen, kan falla under lagen om offentlig upphandling.

Boden fick böta sju miljoner

Nyligen dömdes Bodens kommun att betala en straffavgift på sju miljoner kronor, just för att de inte upphandlat en försäljning där upplägget på många sätt liknar förslaget i Uppvidinge. När Simon Bring nu får frågor kring detta så öppnar han upp för att ändå göra en upphandling.

– Vi utesluter inte offentlig upphandling i det här läget.

Men du sa ju att en av fördelarna med att sälja var just att ni slipper upphandling. Om ni ändå måste upphandla, kvarstår då fördelarna med att sälja skolan?

– Frågan jag fick det var om vi kan kringgå lagen om offentlig upphandling och det är klart att det blir lite spekulativt att svara på en sådan fråga.

Så ställdes frågan

Men faktum är att frågan som Simon Bring fick i den bandade intervjun med SVT:s reporter inte alls var formulerad kring om kommunen kan kringgå lagen. Frågan var varför kommunen inte riva kan och bygga om själva, varpå han svarade: 

– Vi skulle kunna göra det och det är ett av förslagen till fullmäktige. Men vi ser att i dagsläget så är vi inte där i processen, det kommer att ta för lång tid. Vi är också tvungna att i så fall handla upp en byggnation, vilket fördröjer ytterligare. Det kommer fördröja ungefär ett år att gå den vägen och den tiden har vi inte i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älghultskolan

Mer i ämnet