På tisdagskvällen togs beslutet av kommunfullmäktige. På bild: Simon Bring (SD), Robert Fredriksson(SD), Greger Bergfeldt (Älghultskolan AB), Viktoria Birgersson(C) och Lennart Löfqvist(C). Foto: Anne Hallberg/Uppvidinge kommun

Beslut taget: Uppvidinge kommun ska hyra Älghultskolan i 25 år

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart: Älghultskolan ska säljas, för att sedan hyras tillbaka. Kostnaden ligger på 10 miljoner kronor per år – i 25 år.

– Jag är väldigt glad över att de familjer som bor i Älghultsområdet kan sluta vara oroliga, säger kommunalrådet Simon Bring (SD).

Det har varit många turer kring Älghultskolan i Uppvidinge kommun, inte minst efter höga halter radon upptäckts och att byggnaden dömdes ut av Arbetsmiljöverket.

Älghultskolan

Frågan har varit om högstadieskolan alls har någon framtid.

Under tisdagens kommunfullmäktigemöte beslutade politikerna att sälja skolbyggnaden för cirka 600 000 kronor, till ett nybildat bolag.

Bolaget ska bygga en ny skolbyggnad, förvalta den och hyra ut den till kommunen. Fullmäktige beslutade även att godkänna ett hyreskontrakt på 25 år, med en medelhyra på knappt tio miljoner kronor om året.

M: ”Saknas elevunderlag”

Moderaterna, som reserverade sig mot beslutet, menar att elevunderlaget i kommunen inte räcker till och hänvisar till en utredning som kommunen gjorde 2021.

– Vi är i grunden mot två högstadieskolor i Uppvidinge kommun. För att eleverna från Alstermo, Älghult och Lenhovda har rätt till utbildning av hög kvalité och av ekonomiska skäl, säger Jessica Rask (M) moderaternas gruppledare i kommunen.

Och om man ska ha två skolor i kommunen, borde man äga och förvalta den själv enligt henne.

– Det är mycket billigare på sikt.

SD: ”God skolmiljö, lång tid”

Simon Bring (SD) menar dock att moderaterna inte har presenterat något tydligt alternativ till två skolor – och att det skulle vara bättre med egen drift ger han inte mycket för.

– Älghultskolan har i flera decennier varit eftersatt. Den här lösningen handlar om att säkerställa en god skolmiljö under en lång tid framåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Såhär lät det i våras när kommunmajoriteten i Uppvidinge fattade beslut om Älghultskolans framtid. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älghultskolan

Mer i ämnet