Moderaternas oro efter skolbeslut i Älghult: ”Rädd att skatten höjs”

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslutet om att sälja, riva och bygga en ny högstadieskola i Älghult togs är moderaternas gruppledare i Uppvidinge kommun oroad över kommunens framtid. – Jag är rädd att de som styr måste öka skattesatsen, säger Jessica Rask (M).

På kommunfullmäktige under tisdagskvällen togs beslutet att sälja Älghultskolan till en privat fastighetsägare. Tanken är att de nya ägarna ska riva och bygga nya lokaler, som kommunen sedan kan hyra.

Ett förslag som den styrande majoriteten med SD, C, KD, LPO tillsammans med V stod bakom.

Älghultskolan

”Ett olyckligt beslut”

Beslutet röstades igenom med 22 ja-röster, sex nej och sju avstod. Socialdemokraternas ledamöter var splittrade och två av dem röstade med majoriteten. Moderaterna var emot beslutet.

– Vi tror inte att det var ett bra förslag vare sig ur ett ekonomiskt perspektiv eller från barnens perspektiv, säger Jessica Rask (M) gruppledare och ledamot i kommunstyrelsen.

Oro för höjd skatt

Moderaternas huvudalternativ är att det i kommunen ska finnas en högstadieskola. Men i och med beslutet så kommer det även fortsättningsvis finnas högstadium i både Åseda och Älghult.

– Jag är rädd att de som styr måste öka skattesatsen och är bekymrad över hur man ska finansiera detta och rädd att det får negativa konsekvenser för kommunen, säger Jessica Rask (M).

”En framgång för kommunen”

Någon som är nöjd dagen efter att beslutet togs är kommunstyrelsens ordförande Simon Bring (SD).

– Jag är jätteglad att vi kan fortsätta med två högstadieskolor i Uppvidinge. Vi är övertygade om att det är en framgång för kommunen. Och med en ny skola kan vi få bättre möjligheter till rekrytering.

Simon Bring (SD håller inte med Jessica Rask (M) om att det finns risker för en höjning av skatten i kommunen.

– Ska man se på det ekonomiskt så har man ju sparat pengar på underhåll på Älghultskolan och istället hamnat i en situation där vi inte kan bedriva undervisning i lokalerna, säger han.

Nu kommer en process ta vid för att se vem som kan tänkas köpa, riva och bygga en ny skola i Älghult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älghultskolan

Mer i ämnet