Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kan tvinga arbetsgivaren att leva upp till arbetsmiljölagstiftningen, säger Annica Nyqvist, sektionschef på Arbetsmiljöverket. Foto: Arbetsmiljöverket/SVT

Arbetsmiljöverket: ”Arbetsgivaren tvingas leva upp till lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Arbetsmiljöverkets inspektion på Älghultskolan, som visade på allvarliga brister, har Uppvidinge kommun drygt två veckor på sig att svara på skrivelsen. Sedan börjar ett halvårs arbete för att säkerställa skolans kvalité.

Den första augusti ska problemen vara åtgärdade. Det handlar om mögel i byggnaden, fuktskador, bristfälligt ventilationssystem och otillräckligt brandskydd.

Vad händer om skolan inte lyckas åtgärda bristerna?

– I de fall en arbetsgivare inte åtgärdar de brister vi kravställt i ett inspektionsmeddelande kan vi besluta om föreläggande eller förbud, alltså på olika sätt tvinga arbetsgivaren att leva upp till arbetsmiljölagstiftningen, säger Annica Nyqvist, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Utöver det kan även Arbetsmiljöverket förena förelägganden och förbud med ett vitesbelopp.

Haft problem tidigare

Det är inte första gången Älghultskolans brister hamnat i rampljuset. I september uppmättes allvarligt höga nivåer av radon på skolan. Nivåerna mättes upp till runt sex gånger högre än rekommenderat.

Annica Nyqvist kan inte svara på exakt vilka risker eleverna utsätts för i dag i samband med de nya bristerna som uppdagats, men hon säger att det är upp till arbetsgivaren att rätta till.

– Det är arbetsgivaren som ansvarar för att verksamheten bedrivs på ett sådant sätt att arbetsmiljön är god och att ingen blir sjuk eller skadar sig på grund av arbetet, säger hon.

KLIPP: Efter arbetsmiljöverkets kritik – Älghultsskolan kan stängas ner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är enorma brister, säger Älghultsskolans skyddsombud Mikaela Rosander som jobbat på skolan i åtta år. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.