Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Fredriksson (SD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Uppvidinge kommun. Foto: SVT

Nya Älghultskolan i Uppvidinge – klar ett halvår senare än utlovat

Uppdaterad
Publicerad

Den nya skolan i Älghult kommer med största sannolikhet inte att stå klar i augusti 2024, trots att det är ett datum som funnits med i alla underlagen till politikernas beslut i frågan.

När kommunstyrelsen i Uppvidinge i februari lade fram förslaget om att sälja Älghultskolan var ett av huvudargumenten att det skulle gå snabbare än om kommunen skulle bygga i egen regi.

Förhoppningen var då att en ny skola genom försäljningen skulle kunna stå klar i augusti 2024.

Älghultskolan

Nytt datum: Skolan ska vara klar i januari 2025

Men nya tidsplanen för bygget har ett nytt slutdatum. Det framgår av de handlingar där kommunen bjuder in företag att lägga bud på att köpa skolan och, efter ombyggnad, hyra ut den till kommunen. Där ställs inga krav på att skolan ska vara klar i augusti 2024. I stället står det januari 2025 som slutdatum för projektet.

Förseningen är dock inget som gör Robert Fredriksson (SD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, särskilt bekymrad.

– Skulle vi ha sex månaders fördröjning så är det sex väl investerade månader, hellre det än att stressa fram något som inte blir lika bra, säger Robert Fredriksson.

Men i det underlag som politikerna fattat beslutet att sälja skolan på, står det att skillnaden i tid mellan de två olika alternativen – att bygga i egen regi eller att sälja skolan – är minst ett år. En skillnad som alltså nu ser ut att minska. Men Robert Fredriksson menar att kommunen skulle ha tagit ännu längre tid än enligt den prognos som finns i handlingarna.

– När vi jämföra med andra projekt ser vi att man sparar ungefär ett år på att anlita en privat aktör, säger han.

Väntar på svar från arbetsmiljöverket

Älghultskolan dömdes tidigare i år ut av Arbetsmiljöverket på grund av stora problem med bland annat ventilationen, fuktskador och mögel. Enligt beslutet får skolan inte användas efter 1 augusti om bristerna inte åtgärdas.

– Vi inväntar besked från Arbetsmljöverket på om de åtgärder vi gjort räcker och det beskedet ger oss också en riktning till vilka lösningar vi behöver ta till. Elever, lärare och föräldrar behöver ju få besked om hur det ska bli i augusti 2023, säger Robert Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älghultskolan

Mer i ämnet