Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag blev chockad att vi inte fått dessa uppgifter tidigare, säger Mikaela Rosander, skyddsombud och lärare på Älghultsskolan, om de höga radonvärdena. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Skyddsombudet fick kräva ut radonrapporten om Älghultsskolan: ”Var är resultatet?”

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Rosander, skyddsombud på Älghulsskolan, fick kräva fram radonrapporten från Uppvidingehus, ett halvår efter att mätningarna gjorts.

– Jag kom ihåg att vi gjorde en radonundersökning, men var är resultatet?

När rapporten väl blev offentlig visade det sig att två klassrum på Älghultsskolan hade fem-sex gånger högre radonvärden än vad som rekommenderas.

Enligt Folkhälsomyndigehten ökar risken för lungcancer om man exponeras för radon under en längre tid.  Gränsvärdet är på 200 bequerel per kubikmeter, och i klassrummen uppmättes 1170 bequerel.

Skyddsombudet Mikaela Rosander larmade skolledningen som tog beslutet att stänga klassrummen.

– Vi kan ju inte ha kvar våra elever i salarna när vi ser att det är så illa, säger hon.

Fick kräva fram resultaten

Mätningarna gjorde av Uppvidingehus i januari till februari, och resultaten kom redan i mars. Men skolan fick kännedom om de höga radonvärdena först i september.

– Jag fick ju jobba för att få fram resultaten, det var inget de (Uppvidingehus) lämnade ut friviliigt. Utan det är för att jag begärde ut resultaten, säger Mikaela Rosander.

Varför dröjde det innan du som skyddsombud kollade upp mätresultaten?

– Vi tänker ju att om det görs olika mätningar ska de komma tillbaka med resultaten. Det ska vi inte behöva fråga efter. Vore det något akut då skulle de säga till oss, eftersom de förvaltar fastigheten, säger Mikaela Rosander.

”En miss”

Tom Eriksson, vd på Uppvidingehus, erkänner för SVT Småland att skolan borde informerats tidigare om mätningarna.  

– Det är en miss, vi missade i kommunikationen. Men jag tycker att rapporten har kommit fram inom rimlig tid från att den begärdes ut. Vi jobbar med flera saker och det tar tid att hitta rätt mätresultat. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppvidinge

Mer i ämnet