Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Strålsäkerhetsmyndighetens utredare Tove Sandberg Liljedahl om hälsoriskerna med att exponeras för de höga halterna som finns på Älghultsskolan i klippet ovan. Foto: SVT

Strålsäkerhetsmyndigheten om radonet på Älghultskolan: ”Alldeles för höga halter”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen på Älghultsskolan stängdes två klassrum ner efter att betydligt högre radonhalter än lagliga nivåer hade upptäckts. På Strålsäkerhetsmyndigheten anser man att det är för höga halter som hittats och som kräver åtgärder från fastighetsägaren.

– Som fastighetsägare har man ansvaret att den lokal man har inte ska sådana höga radonhalter, säger Tove Sandberg Liljedahl, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det är i sex stycken lokaler på Älghultsskolan i Uppvidinge kommun som man har upptäckt att radonhalterna överstigit de nationella riktlinjerna i Sverige på 200 Bq/m3.

– I det här fallet med barnen om man har 1170 Bq/m3 konstant på ett årsmedelvärde, och säg att barnen vistas sex timmar i skolan per dag då är det alldeles för höga halter, säger Tove Sandberg Liljedahl, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Hon fortsätter.

– Men lägger man till att barnen trefjärdelar av dygnet vistas i det som är genomsnittet i Sverige på 100 Bq/m3 då blir inte exponeringen så jättehög, så även om man måste göra någonting åt de här halterna på skolan bör man inte vara jätteorolig för den exponering som barnen utsatts för.

I Sverige så mäts radon i byggnader på grund av de hälsorisker som finns med exponering av höga radonhalter. En längre tids exponering kan medföra en förhöjd risk att utveckla lungcancer senare i livet.

– Är man ickerökare är livstidsrisken för lungcancer 0,3 procent och är man utsatt för höga radonhalter på cirka 600 Bq/m3 under en väldigt lång tid är risken fördubblad. Men det finns inga akuta effekter av radon.

Vad är radon?

Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt i berggrunden när radium sönderfaller. Långvarig exponering för radongas ökar risken att utveckla lungcancer. Strål­säker­hets­myndig­heten uppskattar att radon i bostäder orsakar omkring 500 lungcancerfall per år i Sverige och det är främst rökare som drabbas.

Radon kan komma in i byggnader från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet. Radon är den strålkälla som ger den högsta exponeringen av joniserande strålning till allmänheten. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.